Praktijk voor Veterinaire Natuurgeneeskunde

 Werken met de kracht van dier én natuur. Dat is NatuurTalent ! 

5-12-2022

De Comfort Zone

Wanneer deed jij het laatst iets wat buiten je comfort zone lag? En wat heeft dat met leren te maken?


Ik ga iets persoonlijks met je delen. Maar eerst even onze dieren.
Wij willen onze dieren heel veel leren. Zit, lig, wachten, blijf, hier, spelen met andere honden (het liefst ook nog op een aardige manier) mee op de fiets, in de auto, op de boot, mee naar het terras. Voertjes lief aanpakken, niet gulzig eten, zoek spelletjes. Gezellig doen op een druk feestje, alleen zijn, samen zijn, hoog, laag, zoek, etc.
Poeh zucht….


Even voorop gesteld; de meeste honden vinden het súper leuk om dingen te leren. Vooral om het samen te doen en in stapjes. Ze hebben deze uitdaging nodig voor hun mentale welzijn. Maar er zijn ook honden die dat niet zo leuk vinden of in ieder geval niet zo veel, vaak of alles bij elkaar op een dag. Ze vinden nieuwe dingen spannend en/of hebben meer tijd nodig.
Ik ben zo’n hond, uhhh mens. Als ik bovenstaand rijtje opnoem moet ik al zuchten. Alles op één dag, is dus al helemaal géén goed idee. Veel mensen leven in een ‘ratrace’. Even snel sporten, even nog snel naar de winkel, even nog snel de hond uitlaten. Nog even de kinderen ophalen, wegbrengen, oh ook nog even snel koken. Snel nog even je moeder of een vriendin bellen en dan ’s avonds met een dikke zucht en vermoeidheid op de bank. Zoveel mogelijk in een dag proppen. Herkenbaar?


Overprikkeling
Veel dieren (en mensen) zijn snel overprikkeld, hebben rust nodig, ze zijn niet a-sociaal, maar zeker ook geen sociale dieren. Eén goed maatje is voldoende, mens of hond. Ik speel ook liever niet met iedereen. Bij nieuwe dingen die moeilijk zijn, ga ik niet er vol in, maar ontdek ze langzaam op mijn eigen manier. In rust. Kat uit de boom soms. Teveel dingen op een dag doen, is geen prestatie, het is gewoon hectisch en het zorgt ervoor dat ik heel veel nadenk en in mijn hoofd zit in plaats van in mijn lijf. Minder doen, in rust en met aandacht, dat is veel relaxter. Dan kan ik ook genieten en alles in me opnemen, voelen, bijsturen en reflecteren bijvoorbeeld.
Vroeger had ik mijn vader en zus, die me uit mijn comfortzone trokken. Mijn zus, is de ondernemende van ons twee, zij durfde alles, of nou ja, dat dacht ik in ieder geval, hoe dan ook, ze deed ‘gewoon’ veel dingen in ieder geval. Ik was zo’n hond die gewoon steun nodig had van een andere hond. Wel uit de comfortzone maar wel te overzien en met een beetje hulp.


Wanneer je ouder wordt, leer je dat als je jezelf stimuleert om uit de comfort zone te stappen, dat je nieuwe dingen leert. Soms goede en soms slechte. Ervaringen opdoen, zorgt ervoor dat we groeien. Daar waar het moeilijk wordt, ontstaat de mogelijkheid tot groei. Na schuren ontstaat glans. Een dier zoekt de moeilijkheid of angsten niet uit zichzelf op, tenzij de beloning héél groot is of dat het samen met jou gaat in kleine stapjes. Met tijd, geduld en vertrouwen kan bijna ieder dier groeien.


Kwetsingen, trauma’s en slechte ervaringen

Slechte ervaringen op doen, dat kan al doordat één persoon in je leven, misschien één dingetje zei, (waarschijnlijk iets totaal onbenulligs voor diegene) maar waardoor je een bepaald ongemakkelijk gevoel kreeg. Bijvoorbeeld het gevoel dat je niet goed genoeg was. Wat altijd is blijven hangen. Vaak zijn het de dingen waar jij júíst zo over twijfelde of onzeker over was. Waardoor dat éne kleine dingetje, héél diep kan raken. Terwijl die persoon het morgen alweer vergeten is en je waarschijnlijk niet wilde kwetsen of je misschien zelfs wilde beschermen. Iets zeggende vanuit zijn eigen perspectief. Die kwetsing heeft te maken met onze eigen innerlijke criticus, onzekerheden of trauma’s bijvoorbeeld.
Dat ‘zinnetje’ dan weer ‘gewoon’ los laten is heel moeilijk. Dit geldt ook voor dieren.
Nieuw gedrag aanleren is relatief simpel als je het in kleine stapjes doet en weet wat de ultieme beloning is voor je dier. Zorg daarom altijd voor een positieve beloning. Een hond heeft namelijk niet het relativeringsvermogen van een mens, maar wel de emotie en de geurpupillen die nog veel beter werken als bij ons! Voer is voor de meeste dieren een fantastische beloning.


Iets afleren of loslaten is veel moeilijker, omdat daar al een leerproces aan vooraf is gegaan.
Leerprocessen vinden dus plaats in ons brein en onze emotie. Maar niet alles is weer af te leren door ratio. Het gevoel is hierin betrokken en daarop kan ik met Natuurgeneeskunde en Homeopathie inspelen.


Trainen met de criticus
Wanneer je ziet dat je hond stress krijgt, blaft of bijvoorbeeld niet meer reageert. Dan is mogelijk je vraag te moeilijk of de stress te hoog. Als de stress hoog is, staat het leer vermogen uit. Dus kijk naar wat je vraagt, doe een stapje terug. Neem genoegen met minder. En wees niet de criticus die je op jezelf loslaat. Dat komt de relatie niet ten goede. Vind jij het fijn als iemand anders de hele dag kritisch op je is? Of telkens dezelfde vraag stelt als je het verkeerde antwoord geeft of de vraag niet goed begrijpt? Zorg dat je goed gezelschap bent als je met je dier traint. Raak jezelf gefrustreerd? Neem een momentje voor jezelf en denk na over wat er gebeurd en of dit aan jou of je dier ligt.


Míjn persoonlijke uitdagingen
Ik daag mezelf ook regelmatig uit om uit mijn comfortzone te komen. Omdat ik merk dat ik daarvan het meeste leer en groei maar ook dat het veel plezier of voldoening geeft als het lukt. Ik geef je een aantal voorbeelden waarvan er een beetje genant en persoonlijk is….
Alléén nieuwe dingen ondernemen vind ik altijd een beetje spannend. Ik vraag vaak iemand mee als ik iets wil doen. Pas ging ik alleen naar Amsterdam ’s avonds. Naar een plek, met de auto de stad in, in het donker alleen over een wellicht verlaten parkeerplaats? Maar ik ging toch. De beloning was dat ik een prachtige muzikale avond had. Mijn ‘veiligheid’ bouw ik dan in door mijn locatie te delen met het thuisfront en te zorgen dat er iemand telefonisch bereikbaar is.
Of alleen paardrijden in het bos, blijf ik spannend vinden door eerdere ervaringen. Door toch op te stappen en mezelf telkens weer uit te dagen, worden we samen steeds een beetje beter. Eerst neem ik iemand mee die me kan begeleiden aan de lijn. Later ga ik pas los, maar gaat er wel nog iemand mee. Totdat ik het zelfstandig kan en durf.
Ook ging ik pas naar de sauna. Alleen. Naakt. Brrrrr. Voor degene die mij kennen weten dat ik nooit in een openbaar zwembad kom. Alleen op vakantie in het buitenland kun je mij in bikini tegenkomen. Het idee van mensen die míj ook naakt kunnen zien, was echt voor mij dé horror. Tot pas. Ik deed het gewoon! Ik kwam tot de conclusie dat A) ik best oké gezelschap ben en B) het eerst érg ongemakkelijk is en er toch altijd mensen zijn die kijken. Ondanks dat, raak je er aan gewend én krijg je er in de loop van de dag een beetje schijt aan. Zodat je je toch een soort van comfortabel gaat voelen in je Eva kostuum.


Ik kon die dag zoveel verbinding en dankbaarheid voelen voor mijn lijf. Ook al is het niet perfect. Het geeft mij zoveel!
Én nog veel belangrijker:
ik ben wederom tot de conclusie gekomen dat het héérlijk is om een hele dag te niksen, geen telefoon in de buurt te hebben, in de natuur te zijn, zonder dat andere mensen een telefoon in de buurt hebben, mensen stil zijn. De rust en stilte geven mens en dier zóveel, je kunt namelijk jezelf horen en voelen. Zodat je kunt besluiten wat goed voor je is. Je krijgt inzichten en ideeën omdat je voelt wat echt belangrijk is.


Dus als je hond iets heel moeilijk vindt of bang is. Zoek de stilte op, rust en vraag je af, wat heeft hij/zij nodig? 

Wat heb ik nodig? 

Hoe kan ik het anders doen?

Hoe haal ik mijn hond uit de comfortzone in behapbare stukjes? 

Zorg dat er ‘veiligheid’ is. De comfortzone uit gaan, betekent niet dat het zwart-wit is, dat alles in een keer goed moet gaan. Trainen doe je samen en zonder grote druk. Zodat je grensverleggend bezig kan zijn. Wanneer je dat kan, bouw je aan het zelfvertrouwen van je dier en aan jullie band samen. Dat is het mooiste cadeau aan jezelf en je hond.


Liefs,
Colette


Dierpraktijk NatuurTalent
Colette Frankort

Natuurgeneeskundige en Homeopaat voor dieren.


www.dierpraktijk.nl
Colette Frankort is natuurgeneeskundige en homeopaat voor dieren en eigenaar van Dierpraktijk NatuurTalent. Fysieke en mentale gezondheid staan voorop. Samenwerking tussen dier en zijn eigenaar zijn hierin heel belangrijk. Heb je hulp nodig? Neem vrijblijvend contant op.


Delen van dit artikel? Graag! en mét bronvermelding van de schrijfster en de praktijk.
E-mailen
Bellen
Instagram