Praktijk voor Veterinaire Natuurgeneeskunde

 Werken met de kracht van dier én natuur. Dat is NatuurTalent ! 

15-3-2018

 

Hatsjoe ! Lentekriebels oftewel hooikoorts !

 

Vorige week was ik bij een paard, welke mogelijk door een allergie een oog was verloren. De eigenaar was uiteraard zeer bezorgd over het nog intacte oog. Ondanks dat het paard momenteel geen klachten had, wilde de eigenaar vooruit werken. Een zeer verstandige en waardevolle keuze.

Lentekriebels brrrr. Wij mensen reageren regelmatig allergisch op pollen die door de lucht zweven, vaak zijn dit pollen van bomen en gras. Momenteel is de Els en Hazelaar alweer actief.

Het immuunsysteem, welke er voor moet zorgen dat ‘indringers’ buiten ons lichaam blijven is dan iets te hard aan het werk. Bij een virus zorgt het bijvoorbeeld voor koorts. In het geval van een allergische reactie ontstaat er ook een ontstekingsreactie waarbij een stofje vrijkomt; histamine.

 

 

Histamine verwijd bloedvaten in het lijf met als doel; meer witte bloedcellen naar de plek des ‘onheils’ transporteren. Het gevolg; zwellen van de betreffende plekken zoals slijmvliezen van ogen en neus, tranen en snotteren.

Wat kun je doen?

De pollen of stoffen vermijden waarop je allergisch reageert. Bij een pinda of melkallergie lukt dat vaak nog wel, maar bij hooikoorts is dit vrijwel onmogelijk!

Medicatie

Regulier bestaat er medicatie ‘anti-histamine’ welke er voor zorgt dat de ontstekingsreactie verminderd of verdwijnt.

Met kruiden kun je denken aan Scuttelaria baicalensis oftewel Blauw Glidkruid en de bio-flavonoide Quercetine. Deze laatste stof zit ook in uien, knoflook, druiven (alle drie giftig voor vele diersoorten) maar ook in broccoli en pompoen. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Scuttelaria en Quercetine. Met Theunisbloemolie (gammalinoleenzuur) kun je ontstekingsreacties in de darm verminderen en met Probiotica de weerstand ondersteunen.

Deze natuurlijke middelen zijn een welkome tijdelijke oplossing of verzachter, maar het werkelijke inwendige probleem zal aangepakt moeten worden voor genezing op lange termijn. Vaak heeft een allergie een diepere oorzaak. Ondersteuning van organen als lymfe, lever en darmen willen dan ook dikwijls zorgen voor verminderde ontstekingsreacties. Met behulp van de juiste voeding en homeopathie krijgen we vele allergieën vaak weg. Dus begin tijdig!

Bel of mail voor vragen of maak een afspraak via info@dierpraktijk.nl

 

DEZE TIPS VERVANGEN NOOIT HET ADVIES VAN EEN DIERENARTS. OGEN ZIJN KWETSBAAR, ONDERNEEM TIJDIG ACTIE.

  Foto: paardenarts.nl


E-mailen
Bellen
Instagram