20-6-2017
pH, zuurgraad, blaasgruis, hoe zat het ook alweer?
Opgelet: interessant wanneer je een huisdier hebt welke moeilijk plast, incontinent is, blaasontsteking of blaasgruis heeft. Of als je al deze ellende wil voorkomen en gewoon meer wil weten!
Ik hoor regelmatig verwarring bij diereigenaren over het pH en de zuur(te)graad. Dit komt ter sprake bij de dierenarts wanneer er een blaasontsteking is, al dan niet met blaasgruis.
Er zijn diverse soorten blaasgruis, waarvan er twee het meest voorkomen, namelijk Struviet en Calciumoxalaat. Struviet gaat vaak samen met een infectie.
Bij struviet helpt een verzurend dieet. Verzurend betekent dan dat de pH omlaag moet. Dit kan door bijvoorbeeld het voeren van (speciaal) kant en klaar diepvries/vers vlees maar er zijn ook speciale dieetvoeren verkrijgbaar bij de dierenarts. De juiste vitaminen, mineralen en vocht spelen een belangrijke rol bij blaasgruis problematiek.
Waar de verwarring ontstaat..... Wanneer men spreekt van een lage zuurgraad, oftewel een basisch of alkalisch milieu, dan is de pH hoog. Een hoog pH is >8. Een lage zuurgraad hoort dus bij een hoog pH.
pH 7 is neutraal. Een pH < 7 is een lage pH oftewel een hoge zuurtegraad in de urine. Honden en katten horen een lage pH te hebben!
Vraag dus altijd goed na aan de dierenarts of er sprake is van een te hoge zuurtegraad of een te hoog pH. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen!
Nog beter is het de cijfers op te vragen van de pH. Ook is het belangrijk te weten om welk soort blaasgruis het gaat. Calciumoxalaat ontstaat ook in een hoge pH, maar is niet oplosbaar wanneer het pH omlaag gaat met behulp van een dieet, wat bij Struviet vaak wel het geval is. Calciumoxalaat stenen worden eventueel operatief verwijderd.
Voeding en gezondheid speelt een uitermate belangrijke rol in de zuurtegraad en pH van uw dier. Dierpraktijk NatuurTalent zorgt voor:
- Preventie !!
- Juiste voeding
- Begeleiding tijdens ziekte
- Begeleiding na ziekte
Dit alles op een geheel natuurlijke manier met behulp van o.a. kruiden en homeopathie!
Wil je weten hoe ik werk of heb je vragen. Kijk op dierpraktijk.nl of mail/bel voor vragen of een afspraak.
Met vriendelijke groet,
Colette Frankort - Natuurgeneeskundige voor dieren
colette@dierpraktijk.nl
Foto: http://www.mypet.com/img/infections/2-8-3-DogPeeTileFloor-750x250.jpg