Praktijk voor Veterinaire Natuurgeneeskunde

 Werken met de kracht van dier én natuur. Dat is NatuurTalent ! 

Een natuurlijke kijk op hooikoorts

Hooikoorts, allergie, de relatie met voeding en nog veel meer....


Ik heb de eerste gevallen alweer voorbij zien komen.

Dieren met rode ogen, nies en hoestklachten. Zelf stond ik vorige week ook te niezen toen ik veel buiten en met het hooi bezig was. Dan weet ik dat ik weer te ongezond bezig ben geweest. Mezelf weer even opschonen dus en me houden aan mijn 'dieet' hoe dat precies zit in relatie tot allergieën? Ik ga het je vertellen!


Allergie en histamine

Een allergie is eigenlijk niets anders dan dat je immuunsysteem heftig reageert op eigenlijk heel normale stoffen. Er komt dan een ontstekingsreactie waarbij histamine vrij komt. Regulier zijn er allerlei medicijnen tegen allergieën, denk aan cortico’s en middelen met anti-histamine.

Zelf kies ik er voor het lijf minder ‘reactief’ te maken en ondersteun ik met natuurlijke middelen. Natuurlijke middelen met Flavonoïden hebben bijvoorbeeld ook een anti-histamine functie. Daarover zo meer.


Boosdoeners

De Els is vaak de eerste allergie ‘boosdoener’ in februari, snel gevolgd met de Hazelaar en de Berk. Maar je kunt bijvoorbeeld ook allergieën hebben tegen (katten)haren, grassen en wat ook regelmatig voorkomt bij honden en katten is de huisstofmijt allergie. De bomen en pollen zijn vaak seizoensgebonden en dan spreekt men van hooikoorts.


Hooikoorts klachten

Hoe herken je allergische klachten? Denk aan;
-       Rode ogen
-       Jeukende ogen
-       Niezen
-       Hoesten
-       Jeuk tussen de tenen
-       Staart en Maneneczeem
-       Headshaken / hoofdschudden bij paarden


Voeding en histamine

Zoals eerder geschreven komt er tijdens een allergische reactie histamine vrij. Histamine is een stof die ook in voeding zit. Bij mensen zijn histamine rijke voedingssoorten bijvoorbeeld alcohol!! chocolade, varkensvlees, lamsvlees en wild, vette vis, schaal- en schelpdieren, melk, belegen-, schimmel- en oude kaas, tomaten, paprika, sommige fruitsoorten, champignons, etc. Dus wanneer je hier teveel van eet, maakt je lijf meer histamine aan, dit kan er voor zorgen dat je weerstand zakt. Aan de andere kant moet het lijf óók harder werken om de histamine weer af te breken.
Histamine moet worden afgebroken door de darm. De darmen en de voeding zijn dan ook dé belangrijkste basis om aan te pakken bij allergieën. Het grootste deel van je weerstand zit immers in je darm. In het darmslijmvlies wonen goede bacteriën die ons helpen met o.a. de weerstand, voeding verteren, vitaminen en mineralen aanmaak en opname. We moeten dus zuinig zijn op onze darmen.
Voor honden en katten kunnen de bovengenoemde vlees/diersoorten ook beter worden vermeden wanneer ze gevoelig zijn voor hooikoorts. Ook bonen en spinazie bevatten wat histamine, beter kan er dan gekozen worden voor andere groenten soorten zoals zoete aardappel, pompoen, wortel, broccoli.


Darmen en allergie

Honden en katten zijn (vooral) vleeseters. Ik neem de hond even als voorbeeld. Het verteringssysteem van de hond lijkt nog identiek op dat van de wolf. Al lijken onze metgezellen totaal niet meer op de wolf, het verteringssysteem heeft zich in zoverre nog niet aangepast helaas. Het begint al in de mond, kijk naar het gebit, de tanden, het kaakgewricht maar ook ontbreekt het aan enzymen om zetmeel (uit plantaardige voeding) te kunnen afbreken. Wij mensen hebben wel amylase om dit te kunnen doen, paarden ook, dit heeft allemaal te maken met de inrichting van het spijsverteringskanaal en de consequenties voor de spijsvertering.


De wolf eet voornamelijk vlees. 3% van hun maaltijd bestaat ook uit noten en bessen. Uit hun prooidieren eten ze uiteraard ook de inhoud van de pens op, daar zit ook plantaardig materiaal in. In de pens van het prooidier is dit uiteraard reeds voorverteerd, door het slachtoffer.
Laten we zeggen dat de maaltijd voor maximaal 20% uit plantaardig bestaat (en dat is echt al héél veel meer dan de werkelijkheid) dan bestaat de maaltijd dus voor 80% uit vlees. Rauw vlees.


Daar is het gehele spijsverteringskanaal op ingericht. Daar hebben de darmbacteriën zich op aangepast.
De meeste mensen kiezen helaas nog veelal brokken als voeding. En dan ook nog vaak brokken met 80% plantaardige ingrediënten. Plantaardige eiwitten verteren anders dan dierlijke eiwitten. Daar heb je ook andere darmbacteriën voor nodig. De dierlijke ingrediënten zijn daarnaast vaak gemaakt van meel, dus geen vers vlees. Kippenverenmeel is dan wel een dierlijk ingrediënt, maar ik hoef je niet uit te leggen dat dat anders verteerd dan een kippendij. Lijkt je dat wat? Kipnuggets gemaakt van kippenverenmeel?
Het spijsverteringskanaal van een hond en kat is kort en totaal anders ingericht dan bij mensen, zoals hierboven besproken. Ze hebben dan ook andere voedingsstoffen nodig!


Wanneer de darmen in topconditie zijn, is er een goede darmflora, die het dier gezond houdt en de afweer hoog houdt. Bij goede voeding zijn er ook beduidend minder afvalstoffen. Dus je dier heeft een ‘lege’ spreekwoordelijke emmer. Het voordeel van verse vleesvoeding is ook nog dat de pH in de maag hoger is, dan bij een brok. Parasieten, bacterien en virussen maken dus veel minder kans op overleving, wat er dus voor zorgt dat de afweer hoog is. Door de juiste voeding is er beduidend minder kans op laaggradige ontstekingen, op ziektes in algemeenheid en op allergieën. Wat de juiste voeding is voor je dier, kan ik meten. Hierdoor kun je voeding waarvoor het dier intolerant (of zelfs allergisch) is vermijden en kun je zorgdragen aan een gezonde spijsvertering met minder kans op allergien en ziektes.


Dus heb jezelf hooikoorts? Drink dan eens een tijdje geen alcohol. Eet eens een tijdje geen bewerkte producten, geen tarwe, geen melkproducten, geen suiker, geen E-nummers, etc. gebruik producten die geen histamine bevatten, wie weet levert het iets op.


Emmer legen

Naast de darmen hebben we nog meer uitscheidingsorganen uiteraard. Denk aan lymfe, nieren, lever, etc. Deze moeten allerlei externe en interne afvalstoffen verwijderen. Heb je veel afvalstoffen door narcose, hormonale disbalans, verkeerde voeding, medicatie, ontworming, vaccinatie, etc. dan kan het lijf het soms niet meer zelf oplossen, ook al geef je reeds een tijdje de juiste voeding. Je hebt dan soms wat extra hulp nodig om de afvalstoffen kwijt te raken, zodat de spreekwoordelijke emmer (die overloopt) geleegd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld met kruiden, homeopathie, celzouten, etc. Er zijn allerlei natuurlijke middelen waarmee je kan ondersteunen om je dier te helpen.
Er bestaan kant-en-klare reinigingskuren of ondersteunende middelen bij allergie. Denk aan Detoxi kuur van Puur of Phytonics (beide NML Health), Drainage van Groene Os of Puur Pollen.


Natuurlijke ontstekingsremmers

Wanneer we even terug gaan naar het lichamelijk proces bij allergieën, hadden we besproken dat er een ontstekingsreactie was waarbij histamine vrij kwam. Uiteraard is een immuunrespons iets ingewikkelder, maar om het eenvoudig te houden kijken we even alleen hier naar. We kunnen ons dan ook afvragen welke middelen werken er bijvoorbeeld ontstekingsremmend?
Dan kun je denken aan Theunisbloemolie, aan goede omega-3 vetzuren, Scuttelaria baicalensis (Blauw Glidkruid) en de bio-flavonoide Quercetine. Deze laatste stof zit ook in uien, knoflook, druiven (alle drie giftig voor vele diersoorten) maar ook in broccoli en pompoen. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Scuttelaria en Quercetine. Met Theunisbloemolie (gammalinoleenzuur) kun je ontstekingsreacties in de darm verminderen en met Probiotica kun je weer de darmflora ondersteunen. Deze laatste wordt gelukkig steeds vaker gebruikt door reguliere dierenartsen. Ribes Nigrem (Zwarte bes) zou o.a. een ontstekingsremmende en anti-allergische werking hebben op de luchtwegen. Vitamine C heeft ook een anti-histamine werking.


Vitaminen en mineralen

Tekorten in vitaminen en mineralen kan door voeding komen, maar ook door lichaamsprocessen die veel van bepaalde vitaminen ‘opteren’. Dit is ook een risico voor een zwak immuunsysteem en allergieën. Veel dieren uit de praktijk met uitgebreide immuungerelateerde problematiek, hebben ook een voedingsallergie. De vraag is echter of dit een oorzaak of gevolg is. Dieren met veel stress verbruiken bijvoorbeeld veel Vitamine C. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en bevat flavonoiden welke gunstig werken bij hooikoorts. Daarnaast kan Vitamine C niet snel overgedoseerd worden. Een vitamine D tekort kan bijvoorbeeld ook voor belangrijke immuunsysteem problematiek zorgen. Overdosering is echter wel iets sneller mogelijk bij de vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K) dus wees daarmee voorzichtig.


Praktijk

In de praktijk heb ik regelmatig honden met uitgebreide jeuk klachten of vergaande allergieen soms gepaard met langdurige darmklachten en diarree. De dierenartsen spreken dan vaak van auto-immuunziektes of een (onbekende) voedingsallergie. Deze honden hebben vaak te maken met een brede immuunproblematiek, maar toch zie ik ook daar vaak mogelijkheden door het opschonen van het lijf, aanpassing van voeding en regelmatig ook suppletie van bijvoorbeeld vitamine B12. Uiteraard is er dan geen sprake meer van 'gewone' hooikoorts, maar met de juiste voeding, opschonen van organen, het herstel van de darm, is vaak wel de basis gelegd richting gezondheid maar ook om uitbreiding van de allergie te voorkomen.
Kortom er zijn vele mogelijkheden waarmee je je dier natuurlijk kunt ondersteunen. Het ene middel werkt meer symptoom bestrijdend (net als veelal de reguliere geneeskunde) wat heel fijn kan zijn, en het andere middel werkt meer oplossend.
De Groene Os heeft een heel mooi darmprotocol geschreven, kijk eens op hun site voor de uitleg, ook vind je daar gratis E-books over bijvoorbeeld de darmen. 


Advies

Zoek jij een Natuurlijke manier om je dier te ondersteunen of heb je hulp nodig bij de aanpak van hooikoorts, allergieën, de juiste voeding of andere gezondheidsklachten? Maak dan een afspraak! Dan zoeken we samen naar de oorzaak en kijken we wat voor jou dier de juiste oplossing is.
Mail colette@dierpraktijk.nl


Liefs,
Colette Frankort
Dierpraktijk NatuurTalent
www.dierpraktijk.nl


Delen van dit artikel? Graag met bronvermelding van de schrijfster en de praktijk.


Dank voor informatie en inspiratie aan de volgende bronnen:


Bronnen en leestips
Deze interessante wetenschappelijk onderbouwde artikelen over Flavonoïden en Flavonoïden en OPC bij hooikoorts van Natura Foundation zijn een aanrader.
1.     https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/4452/flavonoiden-en-opc-bij-hooikoorts
2.     https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/208/flavonoiden
Wil je meer lezen over de werking van Ribes Nigrem:
3.     https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/131/ribes-nigrum-bessen-gebruik-in-de-fytotherapie
Wil je meer informatie over Omega vetzuren:
4.     https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/93/omega-3-en-omega-6-vetzuren-epa-dha-gla
Wil je meer weten over histamine:
5.     www.antihistamine.nl/antihistamine-dieet
Verteringssysteem hond:
Voerwijzer heeft uitgebreide informatie over het verteringssysteem van de hond, een echte aanrader. Zo ook het artikel Wat eet de wolf? | Voerwijzer.com
Over vitaminen en mineralen:
6      https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/57/vitamine-d
7      https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/17/vitamine-c-als-ascorbaten
8      https://www.eduvet.nl/cobalamine-vitamine-b12-en-immuniteit-bij-de-hond/
Meer informatie over de werking van kruiden, deze boeken zijn een aanrader:
-       Geert Verhelst, Groot Handboek Geneskrachtige planten
-       Ted Gerretzen, Handboek Gemmotherapie


E-mailen
Bellen
Instagram