Artikel:
29-03-2016
Praktijkverhaal: huidklachten en tips!
Afgelopen week hadden de behandelde honden een gezamenlijk thema ‘huidklachten’.
Is dit toeval en is er dan 1 oplossing voor alle dieren?
Nee, helaas niet.
Hondje nr.1 is een Malteser kruising. Jeuk, een kale staart en over het hele lichaam zeer dun behaart. Het komen en gaan van oorontstekingen en intensief likken.
Dier nr. 2 welke ik mocht behandelen is een Beagle. Extreem gedreven door haar neus, overmatig drinken, vraatzucht, inclusief het eten van de eigen ontlasting én enorm veel verharen jaarrond.
Nog een andere die ik mocht behandelen was een ‘Toller’. Zij had jeuk vooral onder haar kin en haar poten. Zij heeft lang op de Prednison gestaan om jeuk klachten te onderdrukken. Gelukkig is ze ondertussen van de medicatie af en lijkt bijna alle jeuk weg te zijn.
Wat hebben de dieren met elkaar gemeen?
Vaak zie ik de basis van het probleem bij het veel te vroeg spenen van pups. Te weinig moedermelk heeft de darmflora niet juist ‘gevoed’ en het slijmvlies niet goed ontwikkeld. Ook de voeding speelt een grote rol in het ontwikkelen van klachten.
De meeste commerciële voeders bestaan uit veel granen, dus koolhydraten en een klein deel dierlijke eiwitten. Deze dierlijke eiwitten bestaan dan ook nog veelvuldig uit ‘restafval’. Een goede honden brok bevat minimaal tot géén graan of andere koolhydraatbron (zoals bijv. knolgewassen of erwten), maar vooral vlees! Honden zijn vleeseters, daar is het maagdarmstelsel op ingesteld. Kies voor een merk wat min. 70% echt vlees/vis bevat. Een brok met 70% eiwit kan ook plantaardig eiwit zijn, dus neem de leesbril mee naar de winkel!
Ook veelvuldig inenten, ontwormen en ontvlooien zijn (soms noodzakelijke) vervuilers welke belastend kunnen zijn voor de gezondheid.
Wat is de oorzaak?
Naast bovengenoemde zaken spelen diverse andere oorzaken een rol bij bovengenoemde dieren. Castratie en andere hormonale verstoringen, pancreas en nier problematiek, maar ook het karakter! Dit wordt bepaald n.a.v. klachten, fysiek onderzoek en meten met de LecherAntenne.
Wat is de oplossing?
1. Goed voer! en daarbij aangepaste snacks.
2. Een persoonlijk gekozen homeopathisch middel passend bij karakter en fysieke klacht. Dit was bijv. voor het ene dier een middel gebaseerd op verdriet en onverwerkte emoties. Voor het andere dier op de tweespalt in het karakter; zowel lief en aanhankelijk, maar aan de andere kant plots dominant, koppig en gemeen happen naar de baas.
3. Ondersteuning met bijv. fytotinctuur. Een kruidenextract met een fysieke werking op bijvoorbeeld de reiniging van de lever.
4. Maatregelen: tips hoe om te gaan met gedrag van de hond, inzicht geven in risico’s en alternatieve mogelijkheden voor bijv. ontwormen en inenten. Zie onderstaande tips.
5. Geduld en inzet van de eigenaar. Deze honden hebben geluk met hun baasjes!
Tips
1. Kies een goed voer én pas daar ook de snacks/beloningskoekjes op aan! Een dure zak hypoallergeen voer van bijv. de dierenarts én daarnaast snacks in een willekeurige smaak en samenstelling, zijn totaal nutteloos! Voer een dieet goed en consequent door, anders is er geen duidelijk effect en het is zonde van je goed bedoelde geld besteding. Kies bij allergieën bij voorkeur voor één koolhydraatbron (bijv. zoete aardappel of rijst) en één dierlijke eiwitbron.
2. Voorkom chemische (over)belasting van je dier.
Inenten: Kies je voor een inenting als Weill/Lepto? Ent deze dan niet in het najaar, maar in het voorjaar. De inenting heeft een relatief korte werking, dus zorg dan dat deze in het juiste seizoen ‘actief’ is. Ondersteun je dier, door na de inenting mild te reinigen. En vóór en na de inenting het geven van een goede Vitamine C zoals Solgar, Bonusan of Orthica. De dosering is afhankelijk van de voeding en het gewicht van de hond.
Voor vele inentingen is een ‘titer’ bepaling mogelijk. Hierdoor kan er gecontroleerd worden of er nog anti-stoffen in het bloed zitten. Onnodig vaccineren is schadelijk. De meeste inentingen hoeven niet jaarlijks herhaald te worden.
Let op: niet alle inentingen zijn direct werkzaam! Dus denk ook na over wanneer je je dier naar het pension brengt.
Ontwormen: laat een mestonderzoek uitvoeren, bijv. bij VPL het Woud. Dan kun je gericht ontwormen. Zo voorkom je onnodige schade aan o.a. darmen en lever. Honden welke vers vlees eten hebben over het algemeen een hogere weerstand en hebben beduidend minder vaak wormen. Moet je toch ontwormen? Doe het in het bij voorkeur in het najaar, bij volle maan! én geef daarna een goede Probiotica kuur (Phytonics of Groene Os). Ook ondersteuning met Vitamine C kan hierbij helpen.
Teken/vlooien bestrijding: Hier zijn natuurlijke middelen voor verkrijgbaar. Het is iets arbeidsintensiever maar wel zo gezond voor je dier!
Zoek je hulp of advies met betrekking tot de gezondheid van je (huis)dier? Bel 06-16802445.
Met vriendelijke groet,
Colette Frankort, Natuurgeneeskundige voor uw dier!
Dierpraktijk NatuurTalent