26-01-2016
Doping lijst voor sportpaarden geeft ruimte voor Natuurlijke oplossing!
In januari heeft de FEI (Fédération Equestre Internatiole) een nieuwe ‘verboden lijst’ opgesteld voor sportpaarden. Er staan verboden middelen op en ‘gecontroleerde’ middelen. Deze laatste zijn wél toegestaan, maar níet tijdens de wedstrijden. Het is echter zeer moeilijk te zeggen hoelang iets in het lichaam achterblijft en traceerbaar is. Wanneer een verboden middel traceerbaar is, ben je schuldig aan ‘doping’.
Veel planten en kruiden bevatten stoffen welke ook in medicijnen verwerkt zijn. Het is dus belangrijk om met een gecertificeerde Natuurgeneeskundige te werken, welke op de hoogte is van de kracht én het effect van deze kruiden. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat lang niet altijd op in de natuurgeneeskunde.
Wat kan de natuurgeneeskunde betekenen, wanneer medicatie niet is toegestaan?
Valeriaan is een voorbeeld van een ‘gecontroleerd’ middel. Het is een kruid met ontspannende werking, het zit in vele samengestelde middelen. Voor kalmerende en ontspannende middelen kun je goed gebruik maken van de homeopathie en bloesemremedies. Deze zijn niet verboden en hebben, mits goed toegespitst op het karakter van het dier, een goede werking. Maatwerk is hierin dus belangrijk en bepaald het succes. Ook ondersteunende therapie met etherische olie of bijv. Magnesium is mogelijk. Phytonics ‘Strezz’ is een klinisch middel wat wellicht ook verlichting kan bieden bij stress én is doping vrij!
Corticosteroïden zijn medicijnen met synthetisch nagemaakte bijnierhormonen. Deze zorgen voor het onderdrukken van ontstekingsreacties. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij COPD, ernstige huidontstekingen en bij de ziekte van Addison. In de paardensport wordt het ook gebruikt voor het inspuiten van ontstoken gewrichten. Bijwerkingen zijn o.a. oedeem, vertraagde wondgenezing, verandering van de stofwisseling en verslechtering van de weerstand doordat het immuunsysteem onderdrukt wordt! Het veelvuldig inspuiten van cortico’s kan ook zorgen voor kraakbeen beschadiging.
In de natuurgeneeskunde gaan we zoeken naar de achterliggende oorzaak van deze ontsteking. O.a. de voeding kan hierin een bijdrage leveren. Wanneer, wat, hoeveel voer je? Door bijv. teveel granen in de voeding, kan er een overschot zijn aan Omega-6, waardoor er juist ontstekingsreacties ontstaan. De juiste verhoudingen voeren is ook belangrijk.
Natuurlijke middelen zoals de juiste Vitaminen en Mineralen, Chondroitine, Glucosamine, Colostrum en Omega-3 zorgen voor ontstekingsremming. Maar ook kruiden als Boswellia Serrata en Kurkuma Longa hebben deze functie. Harpagophytum procumbens beter bekend als Duivelsklauw heeft een ontstekingsremmende werking bij gewrichtsproblemen. De ‘Harpagoside’ staan nu ook op de verboden lijst van de FEI. Maar gelukkig zijn er ook Homeopathische middelen van deze kruiden, welke voor sommige dieren een goede oplossing kunnen zijn.
Denk ook aan de Natuurgeneeskundige ondersteuning bij bijv. een hormonale disbalans, welke regulier o.a. behandeld kan worden met hormonen als oxytocine of oestrogenen. Beide zijn niet toegestaan door de FEI, net als het gebruik van Furosemide. Furosemide is een regulier medicijn welke o.a. de longcapaciteit vergroot, de kans op bloedingen verkleint en vocht afdrijft.
NatuurTalent gaat op zoek naar fysieke en mogelijk andere oorzaken van het onderliggende probleem en zoekt een maatwerk oplossing welke past bij het individuele dier. Waar mogelijk, streven we naar een diepe genezing en géén symptoom bestrijding.
FEI stelt niet voor niets een lijst samen, het is belangrijk om het paard én de sport gezond te houden. Preventie is hierin belangrijk, NatuurTalent kan u hierbij helpen.
De 'verboden lijst' van de FEI is terug te vinden op: http://www.fei.org/system/files/2016%20Equine%20Prohibited%20Substances%20List.pdf
De middelen hierboven benoemd dienen als voorbeeld en zijn niet passend bij ieder dier. Er zijn risico's verbonden aan het gebruik. Raadpleeg een Natuurgeneeskundige en/of Homeopaat voor de juiste toepassing voor uw dier.
Photo by jk1991 http://www.freedigitalphotos.net